tisdag 12 maj 2015

Bröllop och juridik

 
 
 
I helgen fick jag vara med om det fantastiska när två personen som älskar varandra sa JA till att ingå äktenskap. Bröllop innebär mycket planering och eftersom det var min syster som gifte sig har jag varit delaktig på många sätt. Bröllopsdagen är full av kärlek, känslor, tårar, glädje, skratt och mycket annat. Men vad innebär det egentligen att gifta sig? Vad måste man tänka på och på vilket sätt finns juridiken med på denna kärleksfyllda dag?
 
Jag har redan skrivit om en av lagens två samlevnadsformer, samboförhållanden. Den andra varianten är alltså äktenskap. Skillnaden mellan dessa två är att äktenskapets rättsverkningar är betydligt mer långtgående och heltäckande.
 
Äktenskapsrätten innebär att all makarnas egendom regleras. Man kan dock genom avtal begränsa rättsverkningarna genom ett äktenskapsförord (läs mer om detta i kommande inlägg).
 
Innan man som par får gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det görs genom att fylla i en blankett och ansökan ska lämnas i god tid före vigseln. Följande hinder för äktenskap finns i svensk lag:
  • Ålder - bägge parter måste vara över 18 år. Tillstånd för giftemål för personer under 18 år kan fås av Länsstyrelsen
  • Släktskap - ni får inte vara nära släkt
  • Ingen part får redan vara gift eller vara registrerad partner.
Läs mer om hindersprövning på Skatteverkets hemsida.
 
Läs vidare om äktenskapet i nästkommande inlägg som kommer under veckan.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar