onsdag 13 maj 2015

Fortsättningen på bröllop och juridik

När hindersprövningen är klar hos Skatteverket får man ett intyg om hindersprövning samt ett vigselintyg. Intyget gäller i fyra månader och skickas hem av Skatteverket. Båda intygen ska lämnas till vigselförrättaren.
 
Sverige införde 1995 en lag om registrerat partnerskap. Lagen innebar att två personer av samma kön kunde ingå partnerskap. Lagen avskaffades under 2009, så sedan den 1 maj 2009 har Sverige valt att ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det innebär att två personer av samma kön kan ingå äktenskap med varandra och bli makar enligt Äktenskapsbalken 1:1.
 
Äktenskapet ingås genom en borgerlig vigsel eller genom vigsel inom ett trossamfund. En borgerlig vigsel förrättas av den person som länsstyrelsen förordnat. Förordnandet gäller en angiven dag eller för en viss period. Tidigare hade lagfarna domare i tingsrätt uppgiften att förrätta vigslar men de har nuförtiden inte kvar den uppgiften.
                           
 
Vigsel inom ett trossamfund får bara förrättas inom ett trossamfund som har vigseltillstånd och därigenom av en präst eller annan befattningshavare som har förordnats som vigselförrättare av Kammarkollegiet. Kravet på vigseltillstånd gäller också för Svenska kyrkan från och med den 1 maj 2009. Dessutom ska varje vigselförrättare inom Svenska kyrkan förordnas av Kammarkollegiet.
 
De blivande makarna måste båda personligen närvara samtidigt vid vigseln. Det går alltså inte att skicka ett ombud om någon mot förmodan skulle fundera på detta. Äktenskapet måste dessutom vara frivilligt för att det ska vara giltigt. Närvaro av släkt och vänner eller andra vittnen sker för att säkerställa att allt har gått rätt till.
 
När de blivande makarna har sagt ja till varandra har de alltså blivit makar. Det innebär som jag skrev igår en hel del juridiska rättsverkningar. Vill man begränsa dessa rättsverkningar kan man skriva ett äktenskapsförord. Om det tänkte jag skriva om på fredag.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar