tisdag 24 februari 2015

Paralegal?

 
 
Titeln paralegal är kanske för många ett obekant område. Är det någon som sett serien SUITS? Jag har endast sett ett avsnitt av denna (vad jag har hört) underbara serie från USA. I den serien finns det i alla fall tjejer och kvinnor i snygga dräkter, kavajer och högklackade skor. De arbetar på en advokatbyrå som paralegal. Jag hoppas att jag snart kommer att få tid för att börja kolla på denna serie som säkert är full av intriger. Verkligheten för en svensk paralegal ser dock lite annorlunda ut.

Än så länge är jag fortfarande ny inom världen för paralegals. I USA är paralegals en etablerad yrkeskategori, t.ex. på den kommersiella advokatbyrån där en paralegal intar en ställning någonstans emellan juristen och advokatsekreteraren. I Sverige har det funnits utbildningar till paralegals, eller till juridisk assistent som det också kallas, i Göteborg och Stockholm sen cirka 10 år tillbaka. Utbildningen bedrivs genom yrkeshögskola under fyra terminer. I Malmö fick man utbildningen hösten 2012 och 2013. Utbildningen till paralegal/kvalificerad juridisk handläggare kommer dessutom till Sundsvall hösten 2015. Utbildningarna blir fler och yrket börjar med andra ord att sprida sig.

En paralegal kan jobba på en advokatbyrå med arbetsuppgifter som; beredning av stämningsansökningar och strafföreläggande, påföljdsutredningar, mindre rättsutredningar, skriva förslag till svarsinlagor, översättning av avtal till engelska, ekonomiska som att upprätta fakturor m.m.

På domstolar finns domstolshandläggare som är en del av ett arbetsteam som handlägger mål och ärenden tillsammans med domare, fiskaler och andra domstolshandläggare. Arbetet innebär i första hand att sammanställa partsinlagor och bevisning inför förhandlingar. Man sitter även med som protokollförare.

Paralegals kan dessutom jobba på migrationsverket, större företag med juristavdelningar och kommuner med diverse uppgifter inom det juridiska området.

Än så länge är det en fantastisk värld jag har hamnat i. Tycker man om juridik, ekonomi, administrativa uppgifter, organisation och att göra lite av allt möjligt så är paralegal ett utmärkt val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar