fredag 15 maj 2015

Äktenskapsförord

  

Att gifta sig innebär att två personer blir makar i ett äktenskap. Äktenskapets rättsverkningar är väldigt långtgående och heltäckande. Äktenskapsrätten innebär att all makarnas egendom regleras. Man kan dock genom avtal begränsa rättsverkningarna genom ett äktenskapsförord. Kanske är det så att ni inte vill öppna upp hela "dörren" till den andra partnern.

Äktenskapsförordet är alltså ett avtal om vad som ska vara enskild egendom och vad som ska vara giftorättsgods. Enskild egendom ingår inte i en eventuell framtida bodelning som exempelvis sker om ni skulle hamna i en skilsmässa. Det som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Man kan skriva ett äktenskapsförord inför ett äktenskap eller när som helst under ett äktenskap. Har ni en gång valt att skriva ett äktenskapsförord där ni preciserat vad som ska vara enskild egendom kan ni alltid ändra detta. Kanske känner ni efter några år att ni vill att all egendom ska vara giftorättsgods, då skriver ni helt enkelt ett nytt äktenskapsförord.


Äktenskapsförordet måste vara skriftligt och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Skatteverket för in alla uppgifter i äktenskapsregistret. Det finns ingen särskild blankett för hur det ska se ut. Är ni osäkra är det alltid bra att ta kontakt med någon jurist eller advokat som kan hjälpa till att formulera ett äktenskapsförord. Det tillkommer alltid en ansökningsavgift när ni skickar in det till Skatteverket. Avgiften är för tillfället 275 kronor.

När ni är glada och lyckliga och fyllda av kärlek kanske ni inte kan och vill tänka på de juridiska frågorna. Men som sagt så är det många gånger som man i efterhand kommer på att man borde ha tänkt till före. Har ni likvärdig egendom kanske det spelar mindre roll men har någon av er ärvt en släktgård kanske man vill behålla den inom släkten och inte att den ska bli föremål för bodelning vid en eventuell skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar