fredag 22 maj 2015

Att bli nekad jobb på grund av fel kön

 



Läste en artikel på Aftonbladet igår om en 23-årig kvinna som inte fick jobb i en matbutik för att hon var just kvinna. Kvinnan som först tyckte att det var märkligt att hon inte fick jobbet ringde upp företaget för att fråga varför hon inte hade fått det så att hon visste det inför framtida ansökningar. Kvinnan som var ansvarig för rekryteringen hade svarat att "du har fel kön, helt enkelt". När kvinnan som sökte jobbet blev helt tyst hade den andra kvinnan fortsatt med orden ”Alltså inte så. Vi har för många tjejer och det blir så mycket kackel. Det var inget fel på dig, inte personligt.” Kvinnan som blev avvisad anmälde ärendet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som stämde butiken. Butiken erkände könsdiskriminering och kvinnan fick 75 000 kronor. Läs hela artikel här.

 
Jag har själv arbetat på flera arbetsplatser med övervägande kvinnor och jag kan absolut hålla med rekryteraren att med för många kvinnor kan det bli för mycket kackel. Det är bra att ha en blandning av alla sorters människor. Men ALDRIG (!!!) någonsin får en arbetsgivare låta det styra vilka personer som får ett arbete. Det är personens kompetens som ska avgöra och ingenting annat.
 
 
Diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2009 och ersatte jämställdhetslagen och sex andra diskrimineringslagar. Diskrimineringslagen innehåller förbud mot diskriminering på sju olika grunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning samt ålder.
 
Diskrimineringsombudsmannen (DO) utövar tillsyn så att lagen följs. DO har ersatt de tidigare ombudsmännen Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar