fredag 1 maj 2015

Svar på fråga om Kärlek, samboskap och döden


 
 
Fredagen den 17 april skrev jag ett inlägg om Kärlek, samboskap och döden. Det kom en fråga till det inlägget som tog lång tid att besvara. Jag tänkte presentera svaret även för er andra som inte har läst det.
 
Fråga:
Om ett sambopar skaffar barn tillsammans, men inte skriver testamente mellan sig är det väl barnen som ärver föräldern rakt av om den ena går bort?

Hur går man tillväga om man då äger en fastighet eller bostadsrätt men inte skrivit något? Kan barnen ta över de lån på boendet som den döde föräldern hade? Eller måste den kvarlevande sälja bostaden för att ge barnen halva egendomen direkt
 
Svar:
Det var en bra och samtidigt svår fråga för mig att besvara. Min kunskap och erfarenhet inom familjerätten är än så länge väldigt begränsad. Mitt råd till alla föräldrar som skaffar gemensamma barn men som inte är gifta, bör gå iväg och diskutera de juridiska frågorna med någon sakkunnig inom familjerätten.
Först kan det sägas att pappan räknas automatiskt som pappa endast om paret är gifta. Om man är sambo måste pappan besöka socialnämnden i mammans hemkommun för att fastställa faderskapet. Detta görs skriftligen med två stycken vittnen som intygar att det är pappan som skrivit på papperet. Socialnämnden ordnar med vittnen.
Sambor har som sagt ingen arvsrätt, vilket skulle innebära att barnet/barnen i detta fall ärver den avlidne sambon enligt 2 kap. 1 § ärvdabalken. Den efterlevande sambon kan begära bodelning och samboegendomen delas på hälften. Den del som tillhörde den avlidna sambon, såväl samboegendom som "annan" egendom ärvs därmed av dennes bröstarvingar (barn), om inget annat anges i testamente. Även om samboparet inte har skrivit någon mellan sig så kanske den avlidne har skrivit ett testamente där personen vill att någon annan än vare sig sambo eller bröstarvingar ska ärva. Den avlidne sambons bröstarvingar har alltid rätt till laglott enligt 7 kap. 1 § ÄB, laglotten utgör hälften av den arvslott som barnet skulle ha erhållit.
 
 
En sambo som överlever den andra kan fundera på om det är förmånligare att begära bodelning eller inte. Den efterlevande sambon kan tjäna på en bodelning, om den efterlevande sambon har mindre samboegendom än den avlidne och efter en bodelning enligt sambolagens regler får överta samboegendom från den avlidne partnern. Enligt 16 och 18 §§ sambolagen har den efterlevande sambon förmånen, om personen vill ha en bodelning, rätt att få både bostad och bohag på sin lott, men behöver då kanske utge skifteslikvid till den avlidnes arvingar. Syftet med skifteslikviden att den som får mer tillgångar ska ersätta den som får för lite så att det blir lika.
 
Förrättas ingen bodelning, kommer den avlidne sambons arvingar ärva den samboegendom som den avlidne ägde och den efterlevande sambon behåller den samboegendom som denne äger.
 
Enligt föräldrabalkens regler ska en god man förordnas i en rad situationer där någon inte själv kan tillvarata sin rätt. Om så är fallet i en sådan här situation för era gemensamma barn är jag inte rätt person att svara på.
 
Ett långt svar på en svår fråga. Hoppas att du fick ut något bra av mitt svar även om inget inom juridiken är svart eller vitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar