onsdag 29 april 2015

Sjuk och karens. Vad gäller?



I går natt vaknade jag av illamående. Jag var uppe flera gånger på toaletten och hade antagligen drabbats av någon form av magsjuka. Gårdagen fördrevs därför liggandes i sängen och i soffan. Jag slumrade om vartannat efter total utmattning. Än så länge är jag student och behövde inte fundera på det där med karensdag och sjuklön eftersom det rörde sig om en mycket kort sjukperiod. Är du student och blir så sjuk att du inte alls kan studera kan du ändå behålla ditt studiemedel. Läs mer på Försäkringskassans hemsida. 
 
Men vad gäller egentligen kring sjukdom och karens? Det har på min praktikplats kommit upp frågor om vad som gäller om en anställd blir sjuk eller skadad och går hem en timme före arbetsdagens slut. Räknas hela den dagen som karens, endast sista timmen som karens eller nästkommande dag som karens? 
 
I lagen om sjuklön regleras hur en sjukskriving går till. I 6 § 1 st. 1p står det att det inte utgår någon lön för den första sjukdagen, alltså karensdagen. Lagen tar inte upp något om en procentuell karens t.ex. att jobbar man sju av åtta timmar får man en timme karens. Procentuella karenser är oftast reglerade i kollektivavtal eller i en policy på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren sedan tidigare agerat på ett visst sätt angående karensregler kan det anses ha blivit norm på arbetsplatsen. Har man inte ett kollektivavtal, eller en sådan policy så gäller inte de reglerna. Det innebär alltså att vissa arbetstagare kan ha arbetat sju av åtta timmar men ändå få hela dagen som karens.
 
 
En sjuklöneperiod omfattar den första dagen då arbetstagarens arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom och de därpå följande tretton kalenderdagarna i sjukperioden. Den första dagen i sjuklöneperioden är karensdag då någon sjuklön inte betalas, därefter betalas sjuklön.
 
Är du osäker på vad som gäller på din arbetsplats eller i din bransch? Kolla upp kollektivavtalet eller fråga din arbetsgivare om det finns någon policy på arbetsplatsen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar