onsdag 8 april 2015

Riksåklagaren överklagar dom om rån till Högsta domstolen



Läste på Åklagarmyndighetens hemsida att Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva ett mål som handlar om ett rån mot en äldre kvinna i hennes hem. Kvinnan blev rånad i sin bostad av två personer och blev av med klockor, smycken och en dator. Personerna hade vid rånet tejpat över kvinnans mun, näsa och hals med silvertejp. De hade även tejpat ihop hennes handleder, lår och anklar. Efter rånet lämnade de två personerna kvinnan liggandes på golvet och hon hade både svårt att andas och att komma loss. Riksåklagaren yrkar att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och vill att Högsta domstolen ska pröva om rånet ska bedömas som grovt rån.
 
I tingsrätten blev domen grovt rån medan hovrätten bedömde gärningarna som rån av normalgraden. Personerna blev dömda  av hovrätten för rånet samt för annan form av brottslighet där den ena fick tre år och den andra fick tre år och fyra månader. Riksåklagaren vill att de tilltalade ska dömas för grovt rån och att fängelsestraffen ska bli väsentligt längre. Fängelse i fyra år är minimistraffet för grovt rån i Sverige. Riksåklagaren menar att det är angeläget att praxis utvecklas på området när det gäller äldre försvarslösa personer som rånas i hemmet och vill att Högsta domstolen preciserar vad som ska bedömas som grovt rån.

Riksåklagaren är chef för Åklagarmyndigheten och är Sveriges högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Den nuvarande riksåklagaren heter Anders Perklev.
 
 

2 kommentarer:

  1. Om inte det är att betraktas som grovt då man behandlar äldre, försvarslösa människor på det viset.... ja då är vår lagstiftning lite väl svag kan jag tycka.

    Hoppas att riksåklagaren får prövningstillstånd. Vore kul om du kan hålla koll på ärendet åt oss ��

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig. Med tanke på att de använt, vad det verkar, väldigt mycket silvertejp så att kvinnan hade svårt att andas anser jag att det är en fruktansvärd rå handling. I Brottsbalken 8 kap 6§ kan man läsa följande:

    Är brott som i 5 § sägs att anse som grovt, skall för grovt rån dömas till fängelse, lägst fyra och högst tio år.

    Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om våldet var livsfarligt eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller om han eljest visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning.

    Jag ska hålla koll på ärendet och uppdaterar så snart jag vet något nytt.

    SvaraRadera