torsdag 16 april 2015

Kärlek, samboskap och separation

 

Kärleken som var så fantastisk gjorde att ni flyttade ihop och ingick ett samboskap. Ni valde då att köpa en gemensam lägenhet eller kanske ett hus och ni har även hunnit med att köpa lite gemensamma möbler till ert gemensamma boende. Så har ni tyvärr kommit till den dagen när det inte funkar längre. Vad händer nu med era gemensamma saker? Och hur gör ni med lägenheten eller huset, måste ni sälja det?
 
Samboförhållandet har upphört och den egendom som ska bli föremål för bodelning enligt sambolagen är endast bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning. Bodelning enligt sambolagen följer principerna för bodelningen vid äktenskapsskillnad, sambornas andelar i boet ska beräknas och skulderna ska täckas. Det finns en jämkningsregel som gör att om det skulle vara oskäligt att göra en vanlig hälftendelning av samboegendomen så ska man inte göra detta. Vill ni inte att sambolagens regler om bodelning ska tillämpas kan detta ske genom ett överenskommet avtal. Avtalet ska vara skriftligt och undertecknat av bägge parter men registreras inte någonstans.

Bodelning innebär alltså att bostadsrätten eller huset som har köpts samt möbler och saker i bostaden som köpts efter samboskapets ingående ska delas upp. All annan egendom faller utanför sambolagens bodelning. Det är inte obligatoriskt att göra bodelning efter att samboskapet har upphört. Bodelning sker bara om någon av parterna begär det. Varje part har ett år på sig att begära att en bodelning ska ske efter det att samboförhållandet tog slut. 
Om inget avtal finns ska den av er som har störst behov av att behålla bostaden få göra det samt bohaget. Detta ska i sådana fall ske mot avräkning för värdet av egendomen om det i övrigt är skäligt. Den som inte får bostad eller bohag har alltså rätt till ersättning från den andra sambon.
Förhoppningsvis kan samboparet som väljer att gå skilda vägar lösa situationen på bästa sätt för bägge parter så att båda blir nöjda. Det är inte fel att anlita en juridisk kunnig person om ni har gemensam samboegendom till ett högt värde. Har ni däremot en hyresrätt och tillsammans har köpt en soffa och ett bord är det enklare att lösa detta på egen hand.

 

2 kommentarer:

  1. Hur går man till väga om man har gemensamma barn och äger en bostad?
    Om båda vill behålla bostaden, är det någon som har större rätt till den eller skall man dra lott typ?

    SvaraRadera
  2. Huvudregeln säger att det är den sambon som "bäst behöver bostaden eller bohaget" som ska få egendomen. Personen blir dock skyldig att utge motsvarande kompensation. Om samborna inte kommer överens avgör en domstol vem av parterna som har störst behov av bostaden.

    SvaraRadera