onsdag 15 april 2015

Vad innebär ett samboförhållande?


 
Du och din flickvän/pojkvän har bestämt att ta ert förhållande till nästa nivå. Att släpa på väskor hit och dit har blivit för jobbigt och ni har nu bestämt er för att ni ska flytta ihop och bli sambos. Ni funderar på att skaffa eller köpa en lägenhet eller något gemensamt boende. Men vad innebär egentligen ett samboförhållande och vad har ni för rättigheter och skyldigheter om förhållandet av någon anledning tar slut? För det första måste vi förtydliga vad som menas med ett samboförhållande.
 
Ett samboförhållande ingås genom att två personer flyttar ihop och lever i ett parförhållande och detta sker formlöst. Sambolagen är könsneutral så lagen gäller för alla sambopar. Personerna i samboförhållandet får dock inte vara gifta på varsitt håll och ni kan inte vara fler än två stycken i ett samboförhållande.

I bland kan det föreligga tveksamheter ifall ett samboförhållande faktiskt existerar eftersom de inte registreras i något offentligt register. I förarbetena till sambolagen anger lagstiftaren att ett samboförhållande bör ha pågått under en viss tid för att kallas ett samboförhållande och de anger sex månader som ett riktmärke. Om avsikten var att samboförhållandet skulle vara varaktigt ska man dock inte tolka sex månaders rekommendationen för noga. Om ett samboförhållande har förelegat eller inte avgörs med hänsyn till alla omständigheter i det aktuella fallet. Oftast brukar den frågeställningen bara uppkomma om det har uppstått en tvist mellan de aktuella personerna. Ett samboskap kan bland annat upphöra om paret ingår äktenskap, om de flyttar isär eller om någon avlider.

I morgon får du reda på vad som händer om ni väljer att avsluta samboförhållandet genom att ni ska flytta isär.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar