söndag 12 april 2015

Att köra bil dagen efter



I dag är det söndag och många av er därute ligger säkert på soffan och tar det lugnt och återhämtar er efter gårdagen. Helg brukar innebära festigheter av olika slag. Kanske var ni på en födelsedagsfest, ett bröllop, en middag i goda vänners lag eller så satt ni kanske hemma och tog ett gott vin till maten. En del av er dricker ingen alkohol alls men kanske dansade så mycket att ni behöver återhämtning i vilket fall. Att vara på fest där man ska dricka alkohol brukar innebära att man cyklar, tar buss eller taxi, eller låter någon i gänget vara nykter så att den personen kan köra hem. Många är säkert duktiga på att ta ansvar för kvällen eller nattens hemfärd och låter därmed bilnycklarna ligga. Men hur är det egentligen att köra bil dagen efter? När är det ok att ta bilnycklarna och sätta sig bakom ratten efter det att man har druckit alkohol?
 
 
 
 
Det beror såklart på hur mycket alkoholkonsumtion man intog dagen före och sen beror det på personens förbränning av alkohol. Vi är alla olika. Vissa förbränner snabbare än andra. En del känner sig nyktra långt innan de faktiskt är det.  Andra känner sig berusade på ett glas vin. Nu har Högsta domstolen meddelat prövningstillstånd i ett mål som handlar om ett fall där en 61-årig man dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Mannen hade med en promillehalt på 3,0 kört bil på en riksväg i Arvika. Mannen erkände gärningen. Han hade känt sig nykter vid körningen vilket skedde dagen efter en födelsedagsfest. I Värmlands tingsrätt dömdes han till en månads fängelse. Målet gick vidare till Hovrätten för Västra Sverige som skärpte straffet till två månaders fängelse. Hovrätten ansåg att 61-åringen hade kört en inte helt obetydlig körsträcka och mannens förmågan att köra trafiksäkert på denna sträcka försämrades på grund av den höga alkoholkoncentrationen.  

Det var mannens försvarare som överklagade domen till Högsta domstolen och menade att det var obefogat att skärpa påföljden utifrån promillehalten och att påföljden inte var densamma som i flera liknande rattfyllerifall. I de andra fallen valde hovrätterna en månads fängelse som påföljd.

Ännu ett intressant fall att följa för att se Högsta domstolens syn på saken. Att känna sig nykter och sedan ha 3,0 promille är skrämmande tycker jag. Men det visar samtidigt att alla människor är olika och hanterar alkohol på olika sätt. Det bästa är kanske ändå att låta bilnycklarna ligga dagen efter en rejäl fest. Det är inte bara alkohol utan även trötthet som kan göra att koncentrationen inte är som den ska. Behöver man ta sig någonstans kanske man kan välja cykeln eller bussen istället. Vi får inte bara tänka på oss själva och våra behov utan på alla andra som kan tänkas komma i vägen för oss och våra beslut. Tänk om ett dåligt beslut innebär en tragisk olycka, då hade vi nog aldrig kunnat förlåta oss själva. Eller vad tror du?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar