fredag 17 april 2015

Kärlek, samboskap och döden



Tyvärr kan ett samboförhållandet även ta slut på grund av att någon går bort. Då kan det vara viktigt att samboparet hade sett över den juridiska delen. Annars kan det ofta resultera i tråkigheter mellan den kvarvarande partnern och den avlidnes familj.

Man ärver inte varandra i ett samboförhållande om de inte har skrivit testamente. Avlider den ena sambon är det endast den efterlevande sambon som kan kräva bodelning enligt sambolagen. Den avlidnes arvingar har alltså ingen rätt att göra detta på egen hand. En sådan begäran måste senast framföras när man utför bouppteckningen. Det finns en skyddsregel i 18 § sambolagen för den efterlevande sambon. Den personen har alltid rätt att erhålla samboegendom till ett sammanlagt nettovärde om två basbelopp. Om man som sambo äger minst samboegendom vid tiden för dödsfallet kan en bodelning vara den enda möjligheten att jämna ut egendomsförhållandena. När en efterlevande sambo begär bodelning kommer denne att undanta hälften av värdet på bostad och bohag innan resterande kvarlåtenskap fördelas till arvingar.

I många fall är det bra att ta kontakt med en juridisk sakkunnig i dessa frågor. Det bästa är såklart att man som sambopar faktiskt diskuterar igenom hur man önskar ha det ifall det skulle vara så att någon hastigt går bort. Att skriva ett testamente är en god idé.

Ett tråkigt fall som blivit uppmärksammat är författaren Stieg Larssons samboskap med livskamraten i 32 år, Eva Gabrielsson. De hade aldrig skrivit något testamente så när Stieg hastigt gick bort 2004 ärvde Stiegs far och bror det mesta. En tvist uppstod därefter om rättigheter till bokmanus och annat. Läs här en artikel från Svenska Dagbladet 2007 i ämnet.

Tänk efter innan det är för sent. Tyvärr vet vi ju aldrig vad livet vill med oss. Därför är det bra att ha en öppen dialog med sina nära och kära och vara förbered på oförutsedda händelser.
 

 

2 kommentarer:

  1. Om ett sambopar skaffar barn tillsammans, men inte skriver testamente mellan sig är det väl barnen som ärver föräldern rakt av om den ena går bort?

    Hur går man tillväga om man då äger en fastighet eller bostadsrätt men inte skrivit något? Kan barnen ta över de lån på boendet som den döde föräldern hade? Eller måste den kvarlevande sälja bostaden för att ge barnen halva egendomen direkt?

    SvaraRadera
  2. Det var en bra och samtidigt svår fråga för mig att besvara. Min kunskap och erfarenhet inom familjerätten är än så länge väldigt begränsad och svaret är därefter. Mitt råd till alla föräldrar som skaffar gemensamma barn men som inte är gifta, bör gå iväg och diskutera de juridiska frågorna med någon sakkunnig inom familjerätten.

    Först kan det sägas att pappan räknas automatiskt som pappa endast om paret är gifta. Om man är sambo måste pappan besöka socialnämnden i mammans hemkommun för att fastställa faderskapet. Detta görs skriftligen med två stycken vittnen som intygar att det är pappan som skrivit på papperet. Socialnämnden ordnar med vittnen.

    Sambor har som sagt ingen arvsrätt, vilket skulle innebära att barnet/barnen i detta fall ärver den avlidne sambon enligt 2 kap. 1 § ärvdabalken. Den efterlevande sambon kan begära bodelning och samboegendomen delas på hälften. Den del som tillhörde den avlidna sambon, såväl samboegendom som "annan" egendom ärvs därmed av dennes bröstarvingar (barn), om inget annat anges i testamente. Även om samboparet inte har skrivit någon mellan sig så kanske den avlidne har skrivit ett testamente där personen vill att någon annan än vare sig sambo eller bröstarvingar ska ärva. Den avlidne sambons bröstarvingar har alltid rätt till laglott enligt 7 kap. 1 § ÄB, laglotten utgör hälften av den arvslott som barnet skulle ha erhållit.

    En sambo som överlever den andra kan fundera på om det är förmånligare att begära bodelning eller inte. Den efterlevande sambon kan tjäna på en bodelning, om den efterlevande sambon har mindre samboegendom än den avlidne och efter en bodelning enligt sambolagens regler får överta samboegendom från den avlidne partnern. Enligt 16 och 18 §§ sambolagen har den efterlevande sambon förmånen, om personen vill ha en bodelning, rätt att få både bostad och bohag på sin lott, men behöver då kanske utge skifteslikvid till den avlidnes arvingar. Syftet med skifteslikviden att den som får mer tillgångar ska ersätta den som får för lite så att det blir lika. Målet är att både parterna vid en bodelning ska få lika mycket.

    Förrättas ingen bodelning, kommer den avlidne sambons arvingar ärva den samboegendom som den avlidne ägde och den efterlevande sambon behåller den samboegendom som denne äger.

    Enligt föräldrabalkens regler ska en god man förordnas i en rad situationer där någon inte själv kan tillvarata sin rätt. Om så är fallet i en sådan här situation för era gemensamma barn är jag inte rätt person att svara på.

    Ett långt svar på en svår fråga. Hoppas att du fick ut något bra av mitt svar även om inget inom juridiken är svart eller vitt.

    SvaraRadera