tisdag 10 mars 2015

2 dagar efter internationella kvinnodagen

 

8 mars internationella kvinnodagen. Jag var som sagt i Berlin i söndags när denna dagen inföll. Det enda jag var med om som visade att det var internationella kvinnodagen var hur de på ett köpcenter stod och delade ut vackra rosor till kvinnor på lördagseftermiddagen. Men mer då? Nä trafiken var inte värre för det var inte bara kvinnor som körde. Det var inte män som bugade för mig, män som sa vackra ord eller män som öppnade några dörrar. På cafét som vi åt brunch på var det bara kvinnor som arbetade och middagen var inte heller gjord av någon annan än kvinnor.
 
 

Vad innebär då internationella kvinnodagen. Har ni någon koll? När jag kom hem i söndags kväll var jag tvungen att googla för att se vad det egentligen handlar om. Internationella kvinnodagen ska uppmärksamma ojämnställheten mellan könen och kvinnors situation runt om i världen. 
 
Tankarna på att instifta en kvinnodag uppstod i början av 1900-talet. 1909 förklarade det amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag och det gjordes alltid sista söndagen i februari fram till 1913. I Europa anordnades den första internationella kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910 där det föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen men även för att främja kampen för kvinnors rösträtt. År 1911 firade de fyra länderna Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike, kvinnodagen den 19 mars. Kvinnorna krävde vid den här tiden t.ex. rösträtt, rätten att kunna tillträda offentliga uppdrag och bättre arbetsrättigheter. Några dagar efter detta inträffade en brand i en fabrik i New York, USA. Där omkom 140 arbetade kvinnor som ledde till att man i USA förändrade arbetslagstiftningen och man började på allvar att diskutera kvinnors rättigheter på arbetsplatserna.
 
 
 De första slagorden som användes för kvinnodagen var: "Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism". Målet var att man varje år i varje land skulle på samma dag fira kvinnan genom denna paroll. I Sverige var många kvinnor emot den kvinnliga rösträtten och rösträttskvinnan var inte alltid populär i samhället. En utredning om kvinnlig rösträtt startade 1907 och först tolv år senare, 1919 röstades den kvinnliga rösträtten igenom och godkändes i Sverige. Efter ett val 1921 syntes resultatet av kampen då fem kvinnor röstades in i Riksdagen. Sist i Europa med att införa kvinnlig rösträtt på nationell nivå var Liechtenstein, där det infördes så sent som 1984.
 
 
I Mexiko 1975 höll Förenta Nationerna, FN, den första internationella kvinnokonferensen. Där togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag som det 1977 togs beslut om. Sedan 1978 finns alltså den 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Det sägs att genom FN:s erkännande av kvinnodagen ändrades också syftet med dagen från att ha varit en socialistisk kampdag till att bli en opolitisk högtidsdag. Genom åren har olika länder firat dagen på olika sätt. På många håll har dagen mist sin politiska innebörd och mer kommit att bli en högtidsdag för kvinnan då män uppmärksammar och uttrycker sin kärlek till kvinnan. I en del länder har dagen dock kvar den politiska prägeln då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämnställhet som råder kvar i samhället. En del menar att så länge den internationella kvinnodagen finns kvar, innebär det att det fortfarande finns olika rättigheter mellan könen som måste bekämpas och det är synd att så är fallet. Någon annan har uttryckt att man borde avskaffa dagen för att man istället ska satsa 365 dagar om året före både kvinnors och mäns lika rättigheter.
 
Vi får se vad framtiden vill utvisa angående internationella kvinnodagen framöver.
Fick du som är kvinna någon speciell uppmärksamhet i söndags? Gjorde du som man något speciellt för någon kvinna i din närhet? Vad tycker vi egentligen om dagen som sådan? Har du någon åsikt?
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar