torsdag 26 mars 2015

Dagen efter löneutbetalningen

 


Det är dagen efter den 25:e då de flesta i Sverige har fått sin löneutbetalning. Det finns inte reglerat  i någon lag vilken dag som lönen ska betalas ut på utan det ska framgå av kollektivavtal samt anställningsavtalet. I lag om anställningsskydd (LAS) står det i 6 c § om vilka uppgifter som arbetstagaren skriftligen ska få information om av arbetsgivaren senast en månad efter det att anställningen har påbörjats. Denna skriftliga information skall bland annat innehålla besked om hur ofta lönen ska betalas ut. 

Om det står att lönen ska betalas ut "senast den 25:e" varje månad, ska arbetsgivaren se till att lönen är utbetald sista bankdagen före helg. Om det istället står "25:e" och den dagen infaller på en söndag eller helgdag, kan utbetalningen ske på måndagen eller närmsta vardag efter helgdag.

Den 25:e och dagen efter den 25:e i månaden är nästan alltid bra dagar. För många innebär detta som sagt att oavsett om man arbetar eller är student så brukar det trilla in lite nya cash på kontot. Finns det ett anställningsavtal mellan två parter innebär detta avtal två huvudsakliga moment. Arbetstagaren har åtagit sig att utföra ett arbete och arbetsgivaren har åtagit sig att betala ersättning för den aktuella arbetsinsatsen. Men om det faller sig så att du som arbetstagare har utfört ditt åtagande men att du inte har fått rätt lön för detta. Då har det uppstått en lönetvist. Detta tänkte jag skriva mer om i ett annat inlägg så håll utkik.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar