torsdag 12 mars 2015

Vad innebär grundlagarna


  Sveriges riksvapen
I måndags började jag skriva om det vackra landet Sverige och tänkte fortsätta skriva om vårt vackra land när det gäller lagar. Vi har som sagt 4 grundlagar som har sitt syfte att skydda demokratin. I dagens och morgondagens inlägg tänkte jag berätta lite mer om vad grundlagarna innebär.

Regeringsformen (RF) utgör grunden för vår demokrati. Det står i inledningen att "All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare". RF innehåller regler om hur vårt land ska styras, vilka demokratiskarättigheter vi ska ha och regler om de offentliga aktörerna bl.a. riksdagen, regeringen, förvaltningsmyndigheterna, kommunerna och domstolarna.
 
Den första regeringsformen utfärdades 1634 och dominerades vid den tiden huvudsakligen av olika förvaltningsbestämmelser. Som jag skrev i måndagens inlägg har det funnits skrivna regler för hur Sverige ska styras ända sedan 1300-talet. Efter första världskriget började man använda parlamentarismen, att regeringen styr med stöd av parlamentet, riksdagen. Men det var först 1969 som den skrevs in i RF.
 
 
Genom åren har kungens makt minskat successivt och 1974 när den nuvarande regeringsformen trädde i kraft blev kungen helt utan politisk makt. Regeringsformen innehåller 15 kapitel där några avsnitt är grundläggande fri- och rättigheter, riksdagen, statschefen, rättskipningen, krig och krigsfara.
 
Successionsordningen reglerar vem som kan bli kung eller drottning i Sverige. Att vi ska ha en kung eller drottning som statschef slås fast i regeringsformen. Kung Carl XVI Gustaf är Sveriges statschef än så länge. Kungen och drottningen saknar som sagt politisk makt och har endast representativa uppgifter.
Successionsordningen kom till år 1810 när den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till kronprins. Sverige hade manlig tronföljd fram till 1979. Då beslutade riksdagen att även en kvinna ska kunna ärva tronen och det innebar att kronprinsessan Victoria (som har namnsdag idag) skulle kunna bli Sveriges statschef.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar