tisdag 17 mars 2015

Ska vi i dagens samhälle behöva tåla vad som helst?

 

 
Vad hade du velat ha i skadestånd om det visar sig att någon du litade på och som du har haft sex med hemma, har spelat in en sexfilm och lagt ut denna filmen på nätet? Hur stort ingrepp hade detta varit i ditt privatliv? Hur kränkt hade du blivit av att bli uthängd på nätet genom en sexfilm som inte är godkänt av dig själv? Ska vi behöva tåla mer i dagens samhälle så som det ser ut idag med mängder av tv-program där människor öppet har sex och där media skriver om de här människorna och tv-programmen. Ska vi behöva tåla mer i dagens samhälle när vi använder oss av alla möjliga sociala medier, när vi har kunskapen om dess spridning?
 
Svåra frågor som inte är lätta att besvara. Eller vissa frågor är kanske lättare att besvara än andra. Att det är en stor kränkning kanske de flesta håller med om men vad är det värt i pengar? Under gårdagen cirkulerade nyheten om att högsta domstolen avkunnat dom i ett ärende där en tjej blivit filmad när hon hade haft sex med sin pojkvän. Pojkvännen hade sedan lagt ut filmen på nätet.


Tingsrätten dömde den tilltalade för grovt förtal och skadestånd på 130 000 kr. Målet gick upp i hovrätten som ansåg att den aktuella händelsen varit nedsättande men  att "det inte går att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor". Ord som jag tycker är lite skrämmande att läsa. Bara för att samhället har utvecklats i en riktning som har gjort att fler, främst ungdomar, öppet pratar om sex och har sex i tv och lägger ut bilder med sexuell anspelning på sociala medier kan det inte ha blivit allmänt accepterat. Inte en chans! Hovrätten bedömde skadeståndet till 25 000 kr. En markant skillnad från tingsrättens bedömning. Målet avgjordes då slutligen i Högsta domstolen där den tilltalade blev dömt till allvarlig kränkning och skadestånd om 70 000 kr. Läs texten från Dagens juridik.
 
Ett viktigt ämne att ta upp och diskutera. Hade det varit annorlunda om det var en tjej som hade filmat och lagt ut filmen på nätet? Jag tycker att utvecklingen har gått lite för fort och i  helt fel riktning. Om en person är med på att vara med i en sexfilm som läggs ut på nätet är det helt ok enligt min mening. Vi lever i ett fritt land. Men ALDRIG mot sin egen vilja eller vetskap. Vad har du för syn på ämnet?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar