måndag 9 mars 2015

Det vackra landet Sverige

 

Måndag, ny vecka och nu äntligen börjar man känna att våren är på väg. Solen ser man mer och mer och temperaturen börjar gå upp. För egen del börjar jag känna hur energin börjar komma tillbaka. Under vinterhalvåret går man på sparlåga. Sol är energi och glädje, eller hur?!

I helgen har jag varit i Berlin på weekendsemester. Att i dagens samhälle ha möjlighet att kunna resa runt om i världen är fantastiskt tycker jag. Ofta när jag är utomlands så funderar jag på vilken tur jag har haft som är uppvuxen i ett så fint och vackert land som Sverige. Någon sa att vem bryr sig om man vinner på en trisslott, för den bästa lotten man dragit i livet är att ha fått växa upp i Sverige och leva här. Kanske är det så. På nyheter och i media får man ofta höra och läsa om allt hemskt som pågår världen över och ibland är det svårt att sätta sig in i all problematik eftersom vi varit och är så förskonade i Sverige från så mycket. I helgen i Berlin blev man påmind både om andra världskriget och Berlinmuren och dess grymma historia. Tänk om det skulle byggas en mur genom Malmö där jag bor och att inte kunna bestämma själv eller ens ha möjlighet att ta sig ifrån området för att det går soldater med gevär och att det är inhägnat av taggtråd. Historien kring andra världskriget, att försöka rensa ut ett folkslag, är så svår att ta till sig eftersom jag inte kan förstå hur ond människan har kunnat vara och fortfarande är. 

Sverige är som sagt ett fint och vackert land på många sätt tycker jag. Därför tänkte jag skriva lite om Sverige och dess lagar i dagens inlägg.

Under slutet av 1200-talet hade parollen "Land ska med lag byggas och inte med våld" sin utgångspunkt i kyrkans lagstiftningsprojekt. Under denna tiden tog kyrkan initiativ till att samla de medeltida landskapslagarna för att upprätta lagstiftningen i bokform. Sverige har alltså haft lagar under många århundraden. Den första grundlagen anses vara Magnus Eriksson s.k. konungabalk i landslagen från 1300-talet.

I dag har vi fyra grundlagar, regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som alla ska skydda vår demokrati. Demokrati innebär varje människas lika värde och rättigheter. Det handlar om möjligheten att få vara med och bestämma. I Sverige finns dessa rättigheter alltså angivna i våra grundlagar och innehåller reglerna för hur Sverige ska styras. Där står det att all offentlig makt ska utgå från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är en mycket viktig del i den svenska demokratin. I Sverige har vi, som många redan vet, val vart 4:e år till riksdagen. Då ska vi medborgare vara med och bestämma vilka 349 riksdagsledamöter som ska representera människorna i Sverige. Ledamöterna ska se till att det är folkets vilja som genomsyrar besluten som riksdagen fattar.


 

Grundlagarna är spelreglerna för samhället och har därför en speciell ställning i samhället. Utöver de fyra grundlagarna finns även riksdagsordningen som är ett mellanting mellan grundlag och lag. Grundlagarna står över alla andra lagar vilket innebär att innehållet i de övriga lagarna aldrig får strida mot det som står i grundlagarna. Detta innebär såklart också att det är svårare att ändra dessa lagar än andra lagar. Det måste finnas tid för eftertanke och konsekvenserna av ändringarna måste i sådana fall vara genomtänkta. Tanken med att grundlagarna ska vara svåra att ändra är för att de som sagt ska skydda demokratin så att inte riksdagen förhastar beslut som inskränker på människornas fri- och rättigheter. Det krävs bl.a. ett allmänt val mellan två riksdagsbeslut och det finns även möjlighet att anordna en folkomröstning i en grundlagsfråga.

Vad respektive grundlag innehåller tänkte jag skriva i veckan om.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar