tisdag 31 mars 2015

Semesterfrågor

 

Måndagen den 2 mars skrev jag ett inlägg om att det var tid för att planera semestern. Jag har i efterhand fått en fråga till det inlägget som jag tänkte presentera även för er andra som inte har läst det. Jag har även förtydligat svaret till viss del.
 
Fråga:
Vad gäller om medarbetaren inte lämnat in sina önskemål inom utsatt tid? Kan AG då fördela ut semester som det passar verksamheten?
Och kan arbetsgivaren tvinga en MB att ta semester även om denna inte vill, utan kanske hellre vill spara sina veckor?
 
Svar:
Arbetsgivaren har alltid sista ordet vad gäller utläggning av semester så länge den anställde får minst 4 veckors sammanhängande semester under juni-aug (om arbetstagaren önskar detta) om inget annat framgår av kollektivavtal eller andra avtal. Detta gäller oavsett om den anställde hunnit önska semester eller inte. Det viktiga är dock att en arbetsgivare har förhandlat om huvudsemestern.

En anställd behöver inte ta ut sin semester under sommaren utan kan spara sina dagar om detta är ok med arbetsgivaren. En arbetstagare får spara de betalda semesterdagarna 21-25 till ett annat år men måste då meddela arbetsgivaren om detta, vilket oftast ska ske vid huvudsemestern. Semester som inte plockas ut vid huvudsemestern ska bestämmas efter samrådan parterna emellan. Kommer man inte överens bestämmer arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste då meddela den anställde senast 2 månader före semestern. Det betyder alltså att om arbetstagaren inte vill plocka ut sin semester under sommaren men arbetsgivaren vill detta är det arbetsgivaren som bestämmer, så länge arbetsgivaren uppnått sin förhandlingsskyldighet i medbestämmandelagen. Arbetstagaren har dock rätt att avstå från att ta ut obetalda semesterdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar