onsdag 18 mars 2015

EU:s inverkar på Sverige. Om Apoteket och Systembolaget.

 

Förra veckan skrev jag en hel del om hur vårt vackra land Sverige är uppbyggt, med fokus på grundlagarna och hur dessa skyddar vår demokrati. Men vi i Sverige och hur landet styrs, påverkas också från vårt medlemskap i EU. Hur och på vilket sätt tänkte jag gå in lite närmare på i de kommande inläggen.

Europeiska Unionen (EU) och EU-rätten är både ett stort och i bland komplicerat område. Även om jag själv har läst litegrann kring EU-rätt i min utbildning till paralegal så är det svårt att hänga med på allt som händer och sker. Visste du till exempel att privatiseringen av apoteken i Sverige till viss del har sin bakgrund i ett domslut från EG-domstolen 2005?

Bakgrunden till domslutet var att en svensk företagsledare, Krister Hanner, 2001 sålt produkter för rökavvänjning i en hälsovårdsbutik, vilket vid denna tiden var olagligt. Läkemedel fick endast säljas via statliga apotek. Krister visste om att hans försäljning stred mot nationell rätt men menade att den nationella rätten stred mot EG-rätten. Han blev polisanmäld och målet kom sedan upp i Stockholms tingsrätt som begärde ett förhandsavgörande från EG-domstolen.

 

Domstolens utlåtande kom i maj 2005 och de menade att detaljhandelsmonopolet via Apoteket AB (så som det var utformat 2001) stred mot EU-bestämmelserna. Monopolet kunde inte garantera att alla läkemedelstillverkare inom EU skulle kunna sälja sina varor i Sverige. I samband med Sveriges EU-inträde 1995 hade det statliga alkoholmonopolet Systembolaget förändrat sina rutiner gällande hur deras varor valdes ut. Detta hade dock inte Apoteket AB gjort. Vid detta tillfälle hade inget annat EU-land ett statligt apoteksmonopol. 

Mindre justeringar  av regelverket gjordes under åren 2001-2005 av den dåvarande regeringen och de ansåg att det inte behövdes några större justeringar för att undvika att det svenska regelverket stred mot EG-bestämmelserna. Regeringen Reinfeldt hade andra åsikter kring frågan och tillsatte en utredning i december 2006. Utredningen gjorde så att apoteksmonopolet upphörde den 1 juli 2009 i en reform som betecknades för omreglering snarare än avreglering. Från den 1 november 2009 blev det även möjligt för butiker att sälja vissa receptfria läkemedel. Detta möjliggjorde för privata aktörer att öppna nya apotek.


Även frågan kring Systembolagets monopol på alkoholförsäljning har varit upp för diskussion på EU-nivå under årens lopp. Rutinerna kring hur Systembolaget väljer ut sina varor från olika länder och leverantören står dock inte i strid med EU-bestämmelserna. Sommaren 2013 började Citygross att erbjuda sina kunder att köpa vin samtidigt som de handlade färdigpackade matkassar via internet. Systembolaget menade att detta var olagligt eftersom de hade monopol på försäljning av alkohol och polisanmälde Citygross. Förundersökningen lades dock ner. Läs en artikel  angående Citygross på Sydsvenskan.

Det finns många beslut som vi i Sverige har varit tvungna att ta hänsyn till sedan 1995 när vi gick med i EG. Några av er kanske blir fundersamma när man i bland läser om EG och ibland om EU. Är det samma sak eller är det två olika gemenskaper inom EU. Imorgon tänkte jag försöka förtydliga delar av detta ämnet.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar